storingen in led sportveld verlichting

Storing? Dat lossen we voor je op!

5 Veelvoorkomende Storingen in Sportveldverlichtingsinstallaties: Oorzaken en Oplossingen

Sportveldverlichtingsinstallaties zijn essentieel voor het spelen van sporten zoals voetbal, tennis, en hockey, vooral tijdens avonduren of in donkere omstandigheden. Echter, zelfs de beste systemen kunnen te maken krijgen met storingen. In dit artikel zullen we vijf veelvoorkomende storingen bespreken die kunnen optreden bij sportveldverlichtingsinstallaties. We zien bij een aantal LED merken in de markt dat het uitvalspercentage hoger is dan bij andere. In dit artikel gaan we daar ook op in.

1. Storing sportveldverlichting – Lampuitval op je sportpark

Een van de meest voorkomende problemen bij sportveldverlichting is lampuitval. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

– Versleten lampen: Na verloop van tijd kunnen de lampen in de installatie slijten en uitvallen. Oorzaken zitten ‘m vaak in de kwaliteit of het onderhoud van de driver. Dit zien we name voorkomen bij LED sportveld verlichting zonder regulier onderhoud en de LED sportveld verlichting van een aantal merken.

– Slechte verbindingen: Slechte bedrading of verbindingen kunnen leiden tot uitval van de lampen. Met vochtig weer of door het langdurig inwerken van vocht in het systeem zorgt dit voor problemen. Aansluitdozen met slechte wartels of (dry)connectors die verkeerd gemonteerd zijn kunnen hiervan oorzaak zijn.

– Voedingsproblemen: Spanningsproblemen kunnen ook leiden tot het uitvallen van lampen. Hierbij kan je denken aan een defecte zekering of automaat in de mast of meterkast, check deze altijd al eerste.

Oplossing tegen lampuitval:
Regelmatig onderhoud is cruciaal om lampuitval te voorkomen. Controleer de lampen regelmatig en vervang ze indien nodig. Zorg ook voor goede bedrading, trekontlastingen en voeding om storingen te minimaliseren. Zit he op een sportpark in het bos, in een gebied met veel (exotische) vogels of aan de kust? Extra aandacht is vereist i.v.m. sneller corroderen en schade aan kabels. Zorg daarnaast altijd voor een deugdelijke installateur die dit op de juiste manier monteert en volgens NEN normen werkt.

2. Storing sportveldverlichting – Flikkerende sportveldverlichting

Flikkerende verlichting kan een storende factor zijn tijdens het sporten en kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

– Defecte ballasten of condensatoren: Ballasten kunnen defect raken door veroudering of overbelasting. Ook als een LED driver wordt overbelast of te warm wordt kan het systeem automatisch kiezen om zichzelf terug te dimmen om defecten of doorbranden tegen te gaan.

– Oude of slechte bedrading: Slechte of verouderde bedrading kan leiden tot inconsistentie in de stroomtoevoer.

– Problemen met de lichtregeling: De meeste nieuwe (LED) sportveldverlichting installaties zijn voorzien van regeltechniek om te dimmen en zodoende stroom te besparen. Hiermee valt te dimmen en te schakelen op afstand, eventueel zonder knoppen. Een LCMS (light control management system) wordt dit ook wel genoemd. Problemen met de lichtregeling kunnen leiden tot flikkerende verlichting. Een oorzaak hiervan kan een slechte verbinding tussen de lampen en het LCMS zijn of een slecht netwerk.

Oplossing tegen flikkerende LED sportveldverlichting

Controleer je regeltechniek en LCMS. Vervang indien nodig defecte ballasten of drivers. Zorg voor goede bedrading en voeding + afzekering en controleer de lichtregelingssystemen op eventuele verbindingsproblemen.

3. Storing sportveldverlichting – Verstrooiing van Licht en een ongelijk lichtbeeld

Soms kan de LED verlichting van een sportveld ongelijkmatig zijn, met gebieden die te veel of te weinig verlicht zijn. Oorzaken hiervan kunnen zijn:

– Verkeerde plaatsing van armaturen: Armaturen die niet correct zijn geplaatst en uitgericht, kunnen leiden tot ongelijke verlichting.

– Vuile beschermkappen of lenzen: Vuile of beschadigde lenzen kunnen de verspreiding van licht belemmeren. Lichtterugval en ongelijkmatigheid van het licht kunnen dan optreden.

– Slechte afstelling: Slechte afstelling van armaturen kan leiden tot ongelijke verlichting. Je lichtplan is hiervoor echt de beste graadmeter. Bekijk niet alleen de horizontale verlichtingssterkte maar ook de verticale lichtsterkte én misschien nog wel belangrijker, je gradiënt. Dat laatste is het verschil tussen je hoogste en laagste waardes op een specifieke afstand t.o.v. elkaar. Als je meest plekken met de meeste en minste lux dicht bij elkaar liggen kan het lichtplan nog steeds kloppen, echter ga je dit wel terugzien op je veld.

Oplossing tegen een ongelijk lichtbeeld op je sportveld

Zorg ervoor dat armaturen correct zijn geplaatst en afgesteld. Reinig regelmatig lenzen en controleer ze op eventuele schade. Zorg ervoor dat je een deskundige het lichtplan laat bekijken en toetsen voordat een installateur aan de slag gaat.

4. Storing sportveldverlichting – Elektrische Storingen

Elektrische storingen in de sportveldverlichting kunnen verschillende problemen veroorzaken in sportveldverlichtingsinstallaties, waaronder:

– Kortsluiting: Kortsluiting kan optreden als gevolg van beschadigde bedrading of componenten.

– Spanningspieken: Spanningspieken kunnen schade toebrengen aan elektrische componenten, drivers en LEDs.

– Storingen in de schakelapparatuur: Storingen in de schakelapparatuur kunnen leiden tot onverwachte uitschakelingen.

Oplossingen tegen elektrische storingen
Laat elektrische systemen regelmatig controleren door een gekwalificeerde elektricien die volgens NEN normen werkt. Beschermende apparaten zoals zekeringen en overspanningsbeveiligingen kunnen helpen bij het voorkomen van storingen. Laat ook het bedieningssysteem regelmatig uitlezen.

5. Storing sportveldverlichting – Communicatiestoringen

Lumosa-verlichtingssystemen maken vaak gebruik van geavanceerde communicatietechnologieën voor het beheer van de verlichting. Storingen in communicatie kunnen optreden als gevolg van:

– Netwerkproblemen: Problemen met de netwerkverbinding kunnen communicatiestoringen veroorzaken.

– Softwarefouten: Fouten in de software van het verlichtingssysteem kunnen communicatieproblemen veroorzaken.

– Slecht telefonie netwerk (ontvangst): Sommige verlichtingssystemen zoals Sports Interact (van Philips, lees Signify) maken gebruik van ons telefonie netwerk en communiceert met een server op afstand. De data gaat door de lucht via GPRS en komt via een server weer retour bij de lampen. Indien het telefonie netwerk niet goed werkt kan dit voor haperingen in de bediening zorgen.

Oplossingen bij communicatiestoringen
Zorg voor een stabiele netwerkverbinding en voer regelmatig updates uit van de verlichtingssoftware om problemen te minimaliseren. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en problemen snel aan te pakken, kan je de efficiëntie en betrouwbaarheid van je sportveldverlichtingsinstallaties verbeteren, ongeacht het merk.

Heb je een storing en wil je deze opgelost hebben? Neem contact op met OVI-Enschede

Voor meer informatie over storingen en oplossingen voor sportveldverlichtingsinstallaties kunt u contact opnemen met ons. OVI-Enschede heeft door ruim 30 jaar ervaring in de sportveldverlichting ervaring met alle conventionele en de meeste LED sportveld verlichting. In de meeste gevallen kunnen we je helpen met storingen in bedieningssystemen en armaturen van de merken:

  • Philips, Signify voor de conventionele verlichting MVP507 en ouder
  • Philips, Signify voor de LED armaturen vanaf de BVP525
  • AAA-Lux Lighting voor de WS-serie en AL-serie. Dit betreft allen LED armaturen
  • Lumosa LED verlichting Campo Sportivo vanaf de eerste t/m de huidige generatie
  • Egalux conventionele verlichting (1000 en 2000 Watt)
  • Overige conventionele verlichting
  • Praktisch alle types (LED) stadionverlichting
  • Sport Technologies, Licht2 LED armaturen

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel. Als je vragen of opmerkingen hebt kan je ons bereiken.