Alles over LED Sportveldverlichting

Wat zijn de mogelijkheden met LED sportveldverlichting? Wat kunnen we als vereniging, club of bedrijf besparen? Wat zijn de terugverdientijden en hoe zit dat met subsidiemogelijkheden? Op al deze vragen leest u hier snel en eenvoudig de antwoorden en ziet u waardevolle tips.

Onderstaand allereerst een kort overzicht van de meest voorkomende sportvelden waar Mastverlichting.com werkzaamheden verricht. Klik op de afbeelding om de bijbehorende lichtnorm (eisen voor verlichtingssterkte) te zien.

10 voordelen van LED Sportveldverlichting

Sportveldverlichting en daarbij LED in het bijzonder is op ieder sportveld toepasbaar. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet ingewikkeld en duur om de huidige sportverlichting te vervangen door LED sportverlichting. Hier ziet u 10 voordelen dat LED verlichting te bieden heeft.

 • Besparing: We kennen energiebesparingen tot wel 60%! Dit betekend een directe verlaging van de stroomkosten
 • Lichtkwaliteit: LED sportverlichting komt in varianten tot 7000K (Kelvin), Dat is helder wit licht en wordt als prettig ervaren tijdens het sporten
 • Subsidiemogelijkheden: Door het duurzame karakter is subsidie op LED sportveldverlichting beschikbaar
 • Eenvoudige installatie: Vaak kan vervanging 1 op 1 plaatsvinden
 • Weinig onderhoud: Geen tot bijna geen schoonmaak en vervangingskosten
 • Levensduur: LED sportverlichting kan tot wel 100.000 branduren mee gaan. Met normaal gebruik is dat tot wel 20 jaar
 • Geen strooilicht: Nooit meer gedoe met buren en omgeving omdat LED weinig lichtvervuiling kent.
 • Direct gebruiken: Schakel in en uit zonder opwarmtijd en afkoeltijd en direct de volle lichtsterkte
 • Dimbaar en efficiënt: Lichthoeveelheid aanpasbaar wanneer de behoefte daar naar is, bij actief gebruik is er meer energiebesparing.
 • LED sportverlichting bevat geen schadelijke stoffen

Nadelen LED sportveld verlichting

Over de voordelen hebben we al meermaals geschreven. We vinden het belangrijk om volledig te zijn en u van goed advies te voorzien. Onderstaand daarom ook de (eventuele) nadelen van LED verlichting:

 • Hogere aanschafprijs
 • De energiebesparing is afhankelijk van hoe u er mee omgaat
 • Variaties in kwaliteit, levensduur en lichtspreiding
 • LED sportverlichting is nog in ontwikkeling, wat is het juiste moment van aanschaf?

De hogere aanschafprijs is iets waar iedereen voorlopig mee te maken heeft, LED veldverlichting is immers vrij nieuw. ”Maar ieder nadeel heeft natuurlijk z’n voordeel”. De energiebesparing maakt een hogere aanschafprijs vaak weer goed, let daarom op de terugverdientijd. Door nu aan te schaffen kunt u vanaf nu ook al beginnen met het besparen op de stroomkosten.

De kwaliteit, levensduur en de energiebesparing hoeven niet per se een nadeel te zijn. Deze zijn grotendeels afhankelijk van het advies dat u krijgt, zoek daarom altijd een betrouwbare partner. Het juiste moment van aanschaf ‘lichten’ we verderop in deze pagina toe.

Tip: Zoek een natuurlijk vervangingsmoment en bereken altijd de terugverdientijd of vraag deze op.

Besparing – Een voorbeeld

Als voorbeeld hebben we een standaard voetbalveld genomen dat voldoet aan de lichtnormen voor voetbaltrainingen en wedstrijden.

voetbalveld 6 masten 3d - Lichtstralen led sportveldverlichtingHuidige situatie
In de huidige situatie wordt gebruik gemaakt van 8 metaalhalogeendamp lampen 2000 Watt. Inclusief het verbruik van de VSA (voorschakelapparatuur) is het verbruik 2300 watt. Er staan zes masten rond het veld, drie stuks op iedere lange zijde. Op de middelste masten hangen twee armaturen, op de overige masten één.

Nieuwe situatie met LED
In de nieuwe situatie blijft deze opstelling behouden. Er hoeft dus niks gewijzigd te worden aan de huidige masten, bekabeling en mastbeugels. De VSA kan wel verwijderd worden, dat levert een extra besparing op. De nieuwe LED armaturen verbruiken ongeveer 1400 watt per stuk. De totale energiebesparing is dus 900 watt per lamp per uur.

Besparing
Als we uitgaan van een gemiddelde van 750 branduren per jaar dan krijgen we de volgende berekening: 900 watt * 8 armaturen * 750 branduren. De totale besparing op dit voetbalveld is per jaar 5400 kWh. Met een tarief van € 0,20/kWh is de besparing ruim €1080 euro per jaar.

Maar er is meer…
U kunt nog meer besparen door goed gebruik te maken van de dimbare mogelijkheden van de LED sportveldverlichting en het direct in- en uitschakelen op het juiste moment. Dit vraagt wel om een actieve houding t.a.v. het gebruik maar dit is het zeker waard. Praktijkvoorbeelden wijzen uit dat er nog eens een extra besparing van 25% mogelijk is door actief met het energieverbruik bezig te zijn.
Ook een onderdeel van de besparing is het langer kunnen uitstellen van onderhoud en vervanging. Dit is toe te schrijven aan de lange levensduur van de LED sportverlichting.

Tip: Wilt u ook een besparingsvoorbeeld voor uw sport of bedrijfsterrein? Die sturen we gratis naar u toe. Neem snel contact op.

Wat is het juiste moment om over te stappen op LED sportveldverlichting?

Eén van de meest gestelde vragen is wat het juiste moment is om over te stappen op LED. Is dit jaar bijvoorbeeld wel een goed moment gezien de LED technologie nog in ontwikkeling is? De ontwikkeling zal de komende jaren niet stil staan en er zullen nieuwere producten op de markt komen. Huidige LED sportverlichting zal vanzelfsprekend ook in prijs dalen.

Is dat een reden om nog niet over te stappen? Nee, immers er komen ieder jaar ook zuinigere auto’s en betere TV’s en zonnepanelen op de markt, er wordt aangeschaft omdat er noodzaak en een beter alternatief is. Indien u vandaag kiest voor besparende sportverlichting kunt u ook vanaf vandaag ook al beginnen met het besparen van energie. De stroomkosten zullen direct dalen en bij een goede aanschaf profiteert u ook direct van meer en beter licht op het veld.

Wanneer u net nieuwe (conventionele) lichtarmaturen heeft aangeschaft is het niet erg logisch om over te stappen op LED verlichting. U doet dan immers twee keer op rij een investering. Indien de huidige armaturen langer dan twee jaar hangen en de lichtkwaliteit minder wordt, is een overstap logischer. De terugverdientijd is vanzelfsprekend korter wanneer een aanschaf wordt gedaan op een natuurlijk vervangingsmoment.

lichthinder, lichtvervuiling sportveldverlichtingLichthinder en lichtvervuiling tegengaan met LED

Sportvelden liggen regelmatig in bewoonde gebieden, langs rijkswegen of in de buurt van flora en fauna. Om de veiligheid te waarborgen en lichthinder voor de buren te beperken is het van belang dat de juiste lichtarmaturen worden gebruikt. Ook moet het afstelling van het armatuur op correcte wijze plaatsvinden.

LED is bewerkelijk en goed uit te richten doordat er gebruik wordt gemaakt van meerdere roterende LED panelen. Ook komt het voor dat de LEDs in verschillende optieken worden geplaatst door middel van lenzen. Zo zijn er lenshoeken van 30, 60, 90 en 135 graden voor meerdere lichtbundels. Omdat LED zo goed te ‘sturen’ is kan door goede installatie lichtvervuiling worden geminimaliseerd. Mochten omwonenden alsnog last hebben van het licht dan zijn er voor de meeste LED sportlampen lichtkappen beschikbaar.

Tip: Wilt u zeker weten dat de buren geen last hebben van de nieuwe LED sportverlichting? Vraag om een testlamp en hoor wat de buren er van vinden.

Installatie van sportveld verlichting

In de meeste gevallen is de installatie niet ingewikkeld, de oude armaturen kunnen er af en het nieuwe LED armatuur kan vaak op de oude mastbeugels bevestigd worden. Indien de huidige bekabeling bruikbaar is en de mastbeugels geschikt, dan hoeven er vrijwel geen aanpassingen aan de mast plaats te vinden. Mastverlichting.com gaat zoveel mogelijk voor hergebruik van materialen, als bijvoorbeeld de slotbout opnieuw gebruikt kan worden dan doen we dat.

Uitrichten van het armatuur

Nadat de nieuwe sportveldverlichting in de mast bevestigd is zal het moeten worden uitgericht. Uitrichten gebeurt horizontaal en verticaal afhankelijk van het type LED armatuur. Hierbij wordt exact aangesloten bij een eventueel opgesteld lichtplan. In het lichtplan zijn namelijk de verlichtingssterkte en de gelijkmatigheid weergegeven die moet worden nagebootst op het veld. Het uitrichten wordt vooraf bij de leverancier gedaan of ter plaatse met een optische richter. Zo wordt het maximale rendement van het licht benut.

Vervangen van de LED driver

In de meeste gevallen hoeft u zich niet direct zorgen te maken indien er een driver of module kapot gaat. Bij een defecte driver is het LED armatuur volledig uit, een driver kan eenvoudig worden vervangen. De Philips Optivision heeft die mogelijkheid doordat de driver onderin de mast geplaatst kan worden.

Vervangen van een LED paneel

Door de modulaire opbouw van de verlichting zal een armatuur nooit in één keer volledig uitvallen. Er zal hooguit bij één van de LED panelen een defect kunnen optreden. Bij een vervanging hiervan zal dat bovenin de mast moeten plaatsvinden (tenzij er kantelbare masten zijn). Een paneel is vaak eenvoudig te vervangen.

Tip: U ontvangt op de meeste installaties 5 of 10 jaar garantie. Zijn de installatiekosten bij vervanging voor u of voor de opdrachtnemer? Let altijd goed op wat hierover in het garantiecontract is opgenomen.

Terugverdientijd LED sportveldverlichting

– Veel van onze projecten hebben terugverdientijden die korter zijn dan 5 jaar – 

Bij een investering in nieuwe LED sportveldverlichting is de terugverdientijd van belang. De terugverdientijd of ROI (Return Of Investment) wordt natuurlijk bij een offerte voor u berekend. Indien u alvast benieuwd bent naar de haalbaarheid van een nieuwe sportveldverlichting dan kunt u onze berekeningstool gebruiken.

LED sportveldverlichting is duurder dan conventionele verlichting. Dat komt omdat de techniek nog niet zo heel lang bestaat en nog in ontwikkeling is. Dat neemt niet weg dat het heel erg interessant is om over te stappen op LED. De armaturen zijn duurder in aanschaf maar verdienen zich – afhankelijk van de situatie – snel terug. Meestal wordt er bij een lichtoplossing met LED gekozen voor méér licht op het veld. Dat is bijna altijd mogelijk in combinatie met een teruglopende energierekening.

In onze berekeningstool wordt onder andere rekening gehouden met de jaarlijkse branduren, stroomkosten, onderhouds- en vervangingskosten en subsidies. We hebben geprobeerd zo accuraat mogelijk te werk te gaan maar kunnen geen 100% garantie geven op de uitkomst omdat ieder project weer anders is. Hulp nodig? Geen probleem.

Tip: Bereken zelf uw terugverdientijd (binnenkort beschikbaar)

subsidiesop led sportveld verlichtingSubsidie op de aanschaf van duurzame sportveldverlichting

 • Als sportvereniging kunt u in aanmerking komen voor de subsidie EDS (Energiebesparing en Duurzame energie Sportaccommodaties). Daarvoor moet u aan de volgende zaken voldoen:
 • Aangesloten zijn bij NOC*NSF
 • Investeren in besparing of duurzame energie(opwekking)
 • E-herkenning hebben aangevraagd
 • Geldige koopovereenkomst met leverancier/installateur
 • Investeringsbedrag moet minimaal 3000 euro zijn

Sportclubs/verenigingen die hier aan voldoen kunnen 30% subsidie krijgen over maximaal 125.000 euro per aanvrager per jaar. De subsidie is alleen van toepassing op de aanschaf van producten en materialen. Dat geldt dat niet voor de installatiewerkzaamheden.

Tip: Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief over subsidies: Meer over subsidie in 2018

Ontwikkeling van LED sportveldverlichting

Sportveldverlichting heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt (lees hier over de geschiedenis) en is inmiddels geschikt voor ieder sportveld. LED technologie maakt het mogelijk om efficiënter met licht en energie om te gaan. Als er gesport wordt op een half veld is het niet nodig om gebruik te maken van alle verlichting. Momenteel zijn de conventionele lampen apart geschakeld om te sporten op een half veld. Ook zijn er extra lampen toegevoegd die alleen aan staan wanneer er incidenteel wedstrijden worden gespeeld, best inefficiënt.

Met LED armaturen als sportveldverlichting is dit niet nodig, er zijn namelijk dimbare varianten die met behulp van software eenvoudig kunnen worden gestuurd. Er zijn mogelijkheden om via telefoon of tablet de verlichting over te schakelen van trainingsverlichting naar wedstrijdverlichting of andersom. De bijbehorende software geeft ook nog eens inzicht in het verbruik. Zo kunt u als club maximaal bezuinigen op de energiekosten.

Wat kan Mastverlichting.com voor u betekenen?

Mastverlichting.com combineert duurzaam advies met de nieuwste LED technologie. We ontzorgen gemeenten, sportclubs en verenigingen bij hun aankoop van LED sportveldverlichting en begeleiden volledig. Het voordeel is dat u slechts één aanspreekpunt heeft die u van het begin tot het einde bijstaat. We geven garanties op de producten en installatie. We denken met u mee om het gebruiksgemak van de sportveldverlichting te verhogen en kostenbesparing mogelijk te maken.

We leveren eenvoudige producten waar het kan en uitgebreide LED systemen waar het nodig is. LED sportveldverlichting hoeft niet altijd duur te zijn, het gaat om de meest efficiënte lamp op de juiste plek. Maar ons advies gaat verder dan dat, we doen lichtberekeningen, subsidieaanvragen, dragen financieringsmogelijkheden aan en voorzien in onderhoud en installatie.

Relevante pagina’s over sportverlichting

Prijzen LED sportveldverlichting

8 manieren om LED verlichting te financieren

5 voordelen van LED sportveldverlichting

Lichtnormen sportveldverlichting

Vraag een lichtberekening aan

Contact