voordelen led verlichting

In dit artikel komt u er onder andere achter dat de lichtkwaliteit van invloed kan zijn op de prestaties van sporters. Ook leest nog 4 andere redenen waarom LED verlichting rondom het sportveld of bedrijfsterrein de gewoonste zaak van de wereld moet zijn.

1. Energiebesparing

Het besparen van energie is altijd één van de hoofdpijlers. Door een goed advies kan een investering snel worden terugverdiend. De terugverdientijd wordt bepaald op basis van de energiebesparing en de levensduur in combinatie met de aanschafprijs. Om een LED oplossing haalbaar te maken is het besparen op de stroomkosten dus van belang. Gelukkig is de meeste LED sportveldverlichting zuinig in gebruik. Uit ervaring weten we dat de meeste projecten een stroombesparing (en CO2 beperking) van minimaal 50% bewerkstelligen. Dat betekend dus ook een directe halvering van de energierekening.

2. Levensduur

Tja, dan is dus de vraag hoe lang z’n LED armatuur mee gaat. Er zijn veel verschillende modellen op de markt, elk voorzien van andere LED chips, andere drivers en een verschillend buitenwerk/casing. Des te belangrijker dus om goed advies in te winnen, want bij een wellicht goedkoop uitziende oplossing hoort ook een terugverdientijd. Vervelend zou zijn dat u als club moet constateren dat de terugverdientijd niet is gehaald omdat de sportverlichting het te vroeg heeft begeven. Zorg daarom dat u een goed product aanschaft dat voldoet aan kwaliteitseisen volgens DLC-norm of LM-79-08 (dan zit u ook goed wat betreft het krijgen van subsidie). Deze armaturen gaan minimaal 150.000 branduren mee. Bij een jaarlijks gemiddeld gebruik van 1400 branduren hoeft u ze feitelijk dus nooit meer te vervangen. En met een temperatuurresistentie van -40 tot +60 graden heeft het Nederlandse weer geen invloed op deze LED sportlampen.

3. Onderhoudsvriendelijk

Bij de momenteel nog veel gebruikte hogedruk radium en natriumlampen komt veel onderhoud om de hoek kijken. Deze lampen van 250 tot soms wel 3000 watt geven een enorme hoeveelheid warmte af. In combinatie met de niet altijd stofdichte kappen/armaturen raakt de binnenzijde snel vervuild. Om de lichtkwaliteit te behouden zult u daarom eigenlijk minimaal één keer in de 2,5 jaar het armatuur moeten schoonmaken en de lampen moeten vervangen. Dat is een tijdrovende klus die u als vereniging of club vaak niet zelf wilt doen. U raad het al, dat brengt dus kosten met zich mee. LED armaturen behoeven na de juiste installatie vrijwel geen onderhoud. Dat komt door de kwaliteit van de LEDs en de stofdichte behuizing. Mastverlichting.com is u graag van dienst met een lichtmeting, 2,5 jaar na installatie. Zo weet u dat de kwaliteit van de verlichting nog altijd op orde is.

4. Lichtkwaliteit

De kwaliteit van het licht mag niet worden onderschat. Onderzoek heeft uitgewezen dat de verlichtingswaarde van cruciaal belang is bij het leveren van sportprestaties. Te weinig licht of een onregelmatige lichtsterkte (luxwaarde) heeft een bewezen hinderende werking tijdens het sporten. Ook de lichtkleur blijkt van belang, tijdens het onderzoek zijn er sportieve prestaties geleverd onder een verlichtingswaarde van 3.500 tot 4.500 Kelvin. Ook hebben dezelfde sporters de prestatie geleverd onder een verlichtingswaarde van 5.200 Kelvin. Het blijkt niet alleen dat de sporters de voorkeur geven aan de hogere Kelvin, sportprestaties werden iets verhoogd. Een goede regelmatigheid van de lichtsterkte (gemiddeld 0,7) kan worden berekend. Mastverlichting.com maakt gebruik van Dialux om de gelijkmatigheidsfactor i.c.m. de juiste hoeveelheid lux op het veld te krijgen. Benieuwd hoe? Vraag een lux-berekening aan.

5. Mogelijkheden voor subsidie

Subsidie is vaak van belang bij de aanschaf. Overgaan op LED verlichting betekend dat u een duurzame maatregel neemt. Mits juist toegepast ontvangt u daarop subsidie. We snappen dat dit om meer informatie vraagt, daarom hebben we hier een apart artikel aan toegewijd.

Wilt u meer informatie? Dat kan, neem gerust contact op.

Vindt u dit een nuttig artikel of juist niet? We horen graag uw mening.