Indien u als club plannen hebt om de veldverlichting te gaan vervangen dan zijn er een aantal zaken waarop u moet letten. Zo moet u weten welke hoeveelheid licht nodig is (luxwaarde) en welk type licht u gaat gebruiken (kelvin). Afhankelijk van de sport die beoefend wordt en op welke manier er gesport wordt zijn er grote verschillen in de lichtbehoefte. Waarschijnlijk is een overstap op LED verlichting een verstandige keuze, maar er zijn situaties waarin een overstap op LED niet noodzakelijk is. Des te meer is een goed advies belangrijk.

Win advies in

Mastverlichting.com geeft in een uitgebreid advies aan welke verlichting geschikt is in uw situatie. In DiaLux wordt een analyse gemaakt van de lux-waarde met de huidige verlichting. De huidige luxwaarde kan worden nagebootst met LED verlichting of we kunnen een compleet nieuwe berekening maken op basis van de richtlijnen van de sportbond. Indien nodig maken we ter plaatse een berekening met behulp van een lux-meter. Dan krijgt u een goed beeld van hoe fel de verlichting wordt t.o.v. de huidige situatie.

Het type licht (kelvin) 

Kelvin (aangeduid met de letter K) staat voor de lichtkleur en gaat van 2700K tot ongeveer 14.000K. Hoe hoger het aantal Kelvin hoe witter het licht. 2700K is het gelige licht dat je vindt in de huiskamer. In de kantine is dat misschien goed voor de sfeer, maar niet echt bruikbaar op het sportveld. 14.000K is erg wit, hard en koud en wordt slechts gebruikt voor speciale doeleinden (bijv. voor het opkweken van koralen). Tussen 4000K en 7000K spreekt men van functioneel licht dat bruikbaar is tijdens onze dagelijkse bezigheden. Hierbij kan je denken aan kantoorverlichting (5000K), industriële verlichting (meestal rond 6500K) en verlichting van openbare ruimtes. Onderzoek aan de TU Delft heeft uitgewezen dat sportprestaties het beste zijn tussen 4500K en 5500K. Dat maakt LED verlichting ideaal als sportveldverlichting. Huidige radium en hogedruk natriumlampen zitten rond de 4000K. Met LED is het eenvoudiger om het licht op de gewenste kleur te krijgen.

Lux, lux, lux en nog eens lux

De luxwaarde is de belangrijkste waarde in het meten van de lichtsterkte en wordt weergegeven als Lux (lx). De hoeveelheid Lux geeft aan hoeveel licht er op een bepaald oppervlak terecht komt. Door overheden en instanties zoals sportbonden worden wensen op het gebied van licht uitgedrukt in de hoeveel licht benodigd per vierkante meter (m2). Op een kantoorplek wordt veelal een verlichtingsnorm van 500 lux gehanteerd. Maar hoe zit dat voor een (outdoor) sportveld? De lichtsterkte voor sportvelden is afhankelijk van het gebruiksdoel van het veld (recreatief, competitief of professioneel). Vanzelfsprekend is er meer licht nodig in een stadion dan voor een trainingsveld.
Bij een subsidieaanvraag moeten de lux-waardes worden gehaald die een bond als de KNVB, KNHB of een KNLTB als minimum vereist. Die minima worden namelijk gecontroleerd bij het indienen van een aanvraag en worden getoetst aan onderstaande lichtnormen.

Lichtnormen

De verschillende sportbonden hebben normen gedefinieerd waaraan veldverlichting moet voldoen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld een trainingsveld en een wedstrijdveld. Maar ook nog tussen een wedstrijdveld en een wedstrijdveld waar regelmatig tv-opnames worden gemaakt. We behandelen onderstaande de normen voor hockey, voetbal en tennis.