Philips OptiVision LED terreinverlichting

De metaalhalogeendamp lampen van Philips hangen al sinds de jaren ’60 boven de sportvelden. Deze van oorsprong hogedruk gasontladingslampen zijn inmiddels uitontwikkeld en nieuwe technologieën zijn voor handen.

Het werd tijd voor iets nieuws

Als één van de hofleveranciers van verlichting kon het dan ook niet uitblijven dat Philips met een LED lamp komt voor boven onze sportvelden en bedrijfsterreinen. Het model waar Philips mee op de proppen is gekomen heet de OptiVision en is leverbaar in meerdere varianten. Hier leest u alles over het OptiVision LED armatuur, de besparing voor u als club of vereniging en de prestaties. Maar eerst eens kijken wat Philips er zelf over te zeggen heeft:

‘’De OptiVision LED-armaturen worden geleverd met een complete reeks opties waarmee ze voldoen aan de hoogste prestatiestandaarden, zodat ze een uitstekende lichtkwaliteit en een uitstekend visueel comfort leveren. Ze geven een maximale lichtopbrengst en garanderen tegelijkertijd een effectief temperatuurbeheer. Dit laatste maximaliseert de levensduur en reduceert de onderhoudskosten.’’

Dat klinkt allemaal goed, maar is dat het ook? Hier hebben alles voor u op een rij gezet om een goed beeld te krijgen.

De types Philips OptiVision LED armaturen

OptiVision LED Gen 2, 525 van Philips, informatieDe OptiVision gen2 LED serie is grofweg te onderscheiden in twee types. Beide zijn opgebouwd uit een RVS frame met 2 of 3 led panelen. Ieder led paneel is apart in verticale stand te torderen. Op die manier is het mogelijk om het licht meer te spreiden of te centreren.

Ieder LED armatuur is te verkrijgen met verschillende spreidingshoeken (bijvoorbeeld 90° en 50°). Er wordt altijd gebruik gemaakt van een asymmetrische lichtbundel zodat er een goede spreiding van het licht plaatsvindt.

OptiVision LED BVP 525

De 525 bestaat uit 3 LED panelen. Het totale wattage van het armatuur is 1471 watt, dat komt neer op ruim 490 watt per paneel. En met 149.000 lumen hoeft u even niet verlegen te zitten om licht.

OptiVision LED BVP 515 OptiVision LED Gen 2 ,515 van Philips, informatie

Zoals te zien is het armatuur identiek aan bovengenoemde. Er is alleen één paneel tussenuit gehaald zodat het armatuur ook bruikbaar is op plekken waar de lichtbehoefte minder groot is. Met grofweg 1000 watt is er nog altijd een lichtopbrengst van 100.000 lumen.

Wat is zo speciaal aan de OptiVision?

CLO (Constant Light Output) zorgt ervoor dat de OptiVision gedurende de levensduur vrijwel geen lichtterugval heeft. Dat klinkt misschien oninteressant, maar is wel belangrijk. U heeft op die manier namelijk de hele levensduur dezelfde lichtopbrengst, nooit meer onderhoud dus… Een mooie feature is de LED driver, bij veel LED armaturen is die in- of opgebouwd maar bij de OptiVision kan deze worden losgekoppeld en zelfs onderin de mast worden geplaatst. De modulaire opbouw van de LED panelen zorgt voor flexibiliteit en gemak bij een eventuele vervanging.

Wat gaan we nu besparen met dit armatuur?

Eén OptiVision BVP 525 (1471 watt) vervangt doorgaans één 2000 watt conventionele metaalhalogeenlamp. Het verbruik van een conventioneel sportarmatuur is 2300 watt omdat de voorschakelapparatuur ook stroom verbruikt. De besparing is dus grofweg 830 watt per branduur. Bij een gemiddelde van 750 branduren per jaar is dat 622,5 KwH. Dat is een besparing van ruim 130 euro per lamp per jaar. Op een gemiddeld voetbalveld (met 8 armaturen) is de besparing dan ruim 1000 euro per jaar.

Maar dat is nog niet alles, LED hoeft niet op te warmen of af te koelen. Direct in-en uitschakelen is mogelijk zodat de verlichting pas aan hoeft op het moment dat er gebruik van wordt gemaakt. Ook kan er worden gedimd zodat er nooit onnodig energie wordt verbruikt. Door handig met deze mogelijkheden om te gaan is een extra besparing van +/- 300 euro per jaar mogelijk.

Dimmen en besturen

Zoals vermeld kan extra bespaart worden op stroomverbruik en CO2 uitstoot indien er goed gebruik wordt gemaakt van de dimbare mogelijkheden die LED biedt. De OptiVision heeft een 1 op 1 lager stroomverbruik wanneer deze wordt gedimd. 50% dimmen is dus 50% minder verbruik, logisch zult u denken, maar dat is bij iedere sportlamp even optimaal.
Ook goed om te weten is dat het dimmen niet ten koste gaat van de gelijkmatigheid, daardoor blijft het zicht op het veld goed.

Nadeel

We hadden gedacht dat het grote Philips wel met een eigen systeem zou komen voor dimming en verbruiksoptimalisatie. Helaas is dat niet het geval, het dimmen gebeurt met Dynadimmer of DALI, en dat is een niet altijd even flexibel systeem. Vaak moet er veel aangepast worden in de meterruimte om dit systeem goed te laten functioneren. Dat brengt natuurlijk extra installatiekosten met zich mee bij.

Installatie

Er worden trainingen gegeven voor installatie en dit armatuur is maar voor een selecte groep installateurs te verkrijgen. Ondanks dat is de Philips gen2 over het algemeen redelijk eenvoudig te installeren.

De armaturen met de gasontladingslampen worden van de mast verwijderd waarna de OptiVision sportlamp op de bestaande dwarsligger wordt geïnstalleerd. De lamp wordt altijd bovenop de dwarsligger geplaatst, nooit er tegenaan. Het is mogelijk om het armatuur op de kop te hangen om een moeilijker te bereiken gedeelte te verlichten.

Met een gewicht van 32 KG is dit één van de zwaardere LED sportveldverlichting armaturen. Voordat de installatie plaatsvindt wordt daarom gekeken of de lichtmast geschikt voor het gewicht en het wind vangend oppervlak.

VSA en driver

De huidige voorschakelapparatuur (VSA) die hoort bij de gasontladingslamp zit vaak achterop de mast of er in (afhankelijk van het wattage). Bij het installeren van de OptiVision LED kan de VSA worden verwijderd of worden losgekoppeld, deze is niet meer benodigd.

De Philips OptiVision maakt gebruik van een driver die achter op het armatuur bevestigd zit. Het is ook mogelijk om de driver achterop de lichtmast of onderin de mast te plaatsen. Dat scheelt gewicht en is eenvoudiger bij een eventuele vervanging.

ArenaVision LED Gen2ArenaVision BVP 425

Naast de standaard OptiVision heeft Philips ook een model gemaakt die beter toepasbaar is in sportstadions. Bij TV opnames moet de lichtkwaliteit beter dan goed zijn. De kleinste knippering kan voor een verslechterd beeld zorgen. Daarom is een effectief temperatuurbeheer en lange levensduur belangrijk.

Deze armaturen zijn door een aparte DMX driverdoos makkelijk te schakelen met het externe ArenaVision besturingssysteem van Philips. Op die manier is alle verlichting in een stadion te controleren vanuit één bediening zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.