Besparen met LED sportverlichting

Er valt veel te besparen voor kynologenclubs en hondentrainingscentra. Terreinen voor hondensport en hondentraining (kynologenclubs) zijn namelijk vaak uitstekend geschikt om te verlichten met LED verlichting.

Hoe komt dat?

LED sportverlichting is de afgelopen twee jaar flink in prijs gedaald. De komende jaren zal deze daling verder voortzetten. Nu is echter een goed moment om over te stappen omdat de terugverdientijden (inmiddels 4 tot 8 jaar) acceptabel zijn geworden.

Daar komt bij dat de meeste trainingsaccommodaties voor hondensport al beschikken over masten en verlichting. Vaak is de verlichting verouderd maar zijn de masten en bekabeling wel bruikbaar. Op die manier hoeven alleen de armaturen verwisseld te worden.

De meeste LED armaturen voor sportverlichting werken op zowel 230 Volt als op 400 Volt. Er hoeft dan meestal ook geen aanpassing aan de meterruimte plaats te vinden.

Voorbeelden LED verlichting op hondenterrein

Twijfelt u of LED verlichting iets voor uw hondenvereniging of club is? Deze verenigingen gingen uw voor:

  • KC De Hofstad te Den Haag
  • HCH ’t Haartje te Amersfoort
  • Kringgroep West-Friesland te Zwaag

Wat is de besparing met LED verlichting?

De besparing met LED verlichting is eenvoudig te berekenen. Laten we het voordeel voor KC De Hofstad als uitgangspunt te nemen. KC De Hofstad heeft één veld van ongeveer 40 x 85 meter. Aan weerskanten staan 4 masten. Hieronder ziet u een foto met de nieuwe LED verlichting.

Op iedere mast bevind zich nu een 400 watt LED armatuur. Voorheen betrof dit een 1000 watt metaalhalogeendamp lamp met een voorschakelapparaat van 100 watt. Dat betekend een energiereductie van 700 watt per lamp per uur. Bij een gebruikelijke 700 branduren is dat een totale besparing van 3920 kWh per jaar. Bij een regulier energietarief van 20 cent per kWh komt dat neer op een besparing van ruim 780 euro per jaar.

Ampère

Door de overstap naar LED verlichting kan de vereniging terug in de hoeveelheid Ampère die zij afnemen bij de netbeheerder, dat scheelt ongeveer 250 euro op jaarbasis.

Terugverdientijd

Al met al is er dus een besparing van meer dan 1000 euro per jaar gerealiseerd. Dat komt in dit geval neer op een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar.

Vervangen naar LED, hoe gaat dat?

Samen met uw vereniging gaan we kijken wat er mogelijk is. Een lichtberekening kan hiervan onderdeel uitmaken. U weet dan precies hoeveel licht (gemeten in Lux) er op dit moment op het terrein is. Vervolgens kunnen we aansluiting zoeken bij de huidige lichthoeveelheid of een lichtnorm van 60 tot 100 lux hanteren. Bij het berekenen van de lichthoeveelheid kunnen we direct zien hoeveel armaturen er nodig zijn en van welk wattage deze moeten zijn.

Bij een vervanging kunnen de huidige masten in bijna alle gevallen blijven staan. Afhankelijk van het type lamp kan er een nieuwe montagebeugel worden gebruikt.

Benieuwd of LED verlichting voor u interessant is? In een vrijblijvend gesprek vertellen we u graag meer en komen we langs op de locatie te bekijken.