Lichtsterkte wordt gemeten in lux

Wat is lux?

Lux is de hoeveelheid lumen per vierkante meter (lumen/m2) en geeft de lichtintensiteit weer. De lichtintensiteit is uiteraard afhankelijk van het type lichtbron en waar deze geplaatst is ten opzichte van het te belichten oppervlak. Hoe hoger een LED sportlamp hangt, hoe lager de lichtsterkte zal zijn.

Hoe wordt de lux-waarde bepaald?

Wij kunnen een lichtberekening voor u doen, dat doen we door metingen uit te voeren op een aantal plekken op het sportveld. De gegevens worden met software doorgerekend naar een gemiddelde lux-waarde met een minimum en een maximum. Op basis daarvan wordt ook de gelijkmatigheid vastgesteld. Zo heeft u een goed beeld van de huidige lichthoeveelheid op uw sportveld. Vervolgens maken we met behulp van programmatuur een berekening

Kan ik ook zelf de lux-waarde op mijn sportveld meten?

Ja dat kan, download een App (bijvoorbeeld Megaman meter) op uw smartphone en meet 25 verschillende plekken binnen de lijnen van het veld. Tel de waardes op en deel deze vervolgens door 25, u heeft nu de gemiddelde lux-waarde. Voor de volledigheid moeten we zeggen dat dit slechts een grove indicatie is. De smartphone meter is natuurlijk niet 100% accuraat en de gemiddelde waardes worden normaal gesproken met behulp van software samengesteld.

Een lux-meter:

Wij meten de lichtsterkte op uw sportveld met een lux-meter. zo voldoet u straks weer aan de gestelde lichtnormen te voldoen.

Onderhoud voor lichtkwaliteit

Onze ervaring leert dat vooral op plaatsen waar de huidige sportveldverlichting al een aantal jaar hangt, de gelijkmatigheid en gemiddelde lux-waarde niet (meer) aansluiten bij de lichtnormen voor sportvelden. Onderhoud is daarom belangrijk om de lichtkwaliteit te behouden. Eén van de voordelen van LED verlichting is dat onderhoud vrijwel niet meer nodig is. Met een schoonmaakbeurt op z’n tijd gaat een LED armatuur tot 20 jaar mee.

Hoeveel lux is daglicht?

Fel zonlicht 100.000 tot 130.000 lux
Zonnige dag 10.000 tot 20.000 lux
Bewolkte dag 1.000 lux
Schemering 10 lux
Donkere schemering 1 lux
Volle maan 0,1 lux

Overige lichtgrootheden

Lumen

Iedere lamp straalt een bepaalde hoeveelheid lumen uit afhankelijk van het wattage en het type LED. Lumen (lm) is de eenheid voor lichtstroom en wordt gezien als lichthoeveelheid per tijdseenheid (bijvoorbeeld per seconde). De stralingshoek van de sportlamp heeft geen effect op de hoeveelheid lumen.

Candela

In tegenstelling tot lumen is bij Candela (cd) de richting van het licht wel van belang. Candela is de hoeveelheid licht dat wordt uitgestraald naar een bepaalde plek. Bij een lichthoek van bijvoorbeeld 60 graden gaat het dus om de hoeveelheid licht die zich binnen die 60 graden bevind. Candela zegt niks over het type lamp.

Benieuwd naar uw lichtwaardes?

Wilt u een lichtberekening? We komen graag bij u langs om een lichtmeting te doen, neem via onderstaande buttons eenvoudig contact met ons op.