Willem is sinds 1 jaar voorzitter van een voetbalclub in Overijssel en heeft een probleem geërfd van de vorige bestuursleden.

Clubfusie

De vereniging van Willem werd in 2008 gefuseerd met de naastgelegen club. In 2012 werd het tijd voor een nieuw veld. Er werd besloten om het oude hoofdveld een kwartslag te draaien en kunstgras aan te leggen. Zo kon de ruimte maximaal worden benut en was er zelfs plek voor een oefenhoek. De club en haar spelers zijn erg tevreden over het nieuwe veld, dat veelvuldig als trainingsveld en wedstrijdveld gebruikt wordt.

Maar niet iedereen is gelukkig met de nieuwe opstelling van het veld. Ten tijde van de aanleg van het veld is er een nieuw appartementencomplex gebouwd op ongeveer 120 meter afstand.

De bouw heeft in combinatie met de draaiing van het veld gezorgd voor lichtoverlast bij de nieuwe buren. Bewoners klagen dat ze de zon zien opkomen op het moment dat de voetbalverlichting aan gaat. “De lampen schijnen direct op de tweede verdieping naar binnen”, zijn onder andere de klachten. In het begin grapte Willem nog dat ze de rekening wel zouden toesturen, immers hebben de bewoners gratis licht in de huiskamer.

Maar het werd wat minder leuk toen een bedrijf lichtmetingen kwam uitvoeren op de balkons en er een rechtszaak door bewoners werd gestart.

lichtvervuiling dwingt bewoners tot rechtszaakIn de rechtszaal

Termen als ‘lichtvervuiling’ en ‘strooilicht’ vliegen er voorbij. Willem vindt dat de gemeente geen toestemming had mogen geven om zo dicht op een sportcomplex te bouwen. Of ze hadden beter moeten nadenken over de goedkeuring van de veldligging. Maar het uiteindelijke vonnis luidt anders:

‘Uit de metingen blijkt dat er teveel licht op de balkons en in de huiskamers komt, daar moet wat aan gebeuren”, aldus de rechter. Helaas zijn nieuwe gordijnen geen optie, de verlichting moet worden aangepakt. Bij nieuw overlast heeft de rechter besloten dat er een dwangsom wordt opgelegd. Dat zou betekenen dat de verlichting komend seizoen niet meer aan kan.

Het bestuur is uiteraard niet blij met deze uitkomst en Willem al helemaal niet, die als kersverse voorzitter liever met sportgerelateerde zaken bezig is.

Je zou je kunnen afvragen wie er heeft liggen slapen, maar het is gebeurt en er moet nu een oplossing komen. Verenging en gemeente wijze beide naar elkaar.

De oplossing: LED Sportverlichting

Willem heeft met ons contact opgenomen om te kijken of LED verlichting een oplossing kan bieden voor dit probleem. Dat kan, LED sportverlichting kent namelijk slechts een minimale hoeveelheid aan strooilicht. Individuele lichtbundels zijn direct gericht op het veld en stralen alleen naar beneden. Bij de meeste LED modules zijn ook lichtkappen beschikbaar om het licht nog beter te kanaliseren.

De club is inmiddels in samenwerking met de gemeente tot een financiële oplossing gekomen. Voordat het seizoen begint wordt er nieuwe LED verlichting geplaatst.