Is LED hockeyveld verlichting wel interessant voor onze club?

Om direct maar even met de deur in huis te vallen: LED hockeyveld verlichting is voor iedere hockeyclub interessant. Het zal dan ook een kwestie van tijd zijn voordat u als club gaat overstappen op LED verlichting. De terugverdientijd is een belangrijk gegeven en niet altijd hetzelfde. Belangrijk is daarom om u goed te verdiepen in de prijs, terugverdientijd, kwaliteit van de LED armaturen en het besturingssysteem. Al dit soort onderwerpen over LED hockeyveld verlichting vindt u op deze pagina terug. Neem contact op als u direct meer informatie en advies wilt.

LED hockeyveld verlichting, Mastverlichting.com

Waaraan moet hockeyverlichting voldoen?

Een standaard hockeyveld is 91×55 meter en heeft 4, 6, 8 of 10 masten rond het veld. De masten staan evenredig aan iedere lange zijde van het hockeyveld. De lichtbehoefte op een hockeyveld is afhankelijk van het speelniveau. De meest voorkomende opstelling voor hockeyverlichting is een 250 lux lichtopstelling. Trainingsverlichting is 200 lux, klasse II hockeyverlichting 350 lux en klasse I verlichting voor nationale en internationale wedstrijden is 500 lux. Deze lichtnormen zijn best hoog, dat komt omdat hockey een snelle sport is met een relatief kleine bal.

Huidige verlichting

Momenteel wordt er gebruikgemaakt van 16, 20 of zelfs 24 gasontladingslampen van 2000 watt per stuk. Iedere lamp wordt aangestuurd middels een voorschakelapparaat dat ook nog eens 300 watt per lamp verbruikt. Op een gemiddeld klasse III hockeyveld met 250 lux betekent dit een stroomverbruik van maar liefst 36,8 kVA.

Voordelen van LED hockeyverlichting

Bij het gebruik van LED verlichting daalt het stroomverbruik drastisch. 16 gasontladingslampen zijn namelijk te vervangen door slechts 12 LED armaturen. Niet alleen heeft u dus een verlaging van het verbruikswattage per lamp, er worden ook nog eens 4 lampen minder gebruikt. Mede hierdoor kan de hoeveelheid Ampère vaak ver omlaag, dat zorgt voor een extra besparing op het vaste recht.

Een ander onderdeel van de besparing is het minder intensieve onderhoud dat bij LED sportverlichting van toepassing. Onderhoudskosten voor sportveldverlichting kunnen zodoende al snel met zo’n 600 euro per hockeyveld per jaar worden verlaagd. Overige voordelen zijn een hogere en constantere lichtopbrengst gedurende de levensduur, dimbaarheid en geen strooilicht/lichtvervuiling. Eerder schreven we al over alle voordelen van LED sportveldverlichting.

Wat kost LED hockeyveld verlichting?

De kosten zijn afhankelijk van de huidige lichtinstallatie en de geschiktheid voor LED verlichting. De meeste lichtinstallaties rond hockeyvelden zijn geschikt om een overstap naar LED verlichting mogelijk te maken. Er vanuit gaande dat er geen werkzaamheden aan de masten en toebehoren plaats te hoeven vinden is de prijs voor LED hockeyverlichting ongeveer € 25.000 euro per veld (incl. installatie en excl. BTW).

Vraag direct een blanco voorbeeldofferte aan om te zien met welke kosten u allemaal rekening moet houden.

Besparing en terugverdientijd met LED hockeyverlichting

Voor de besparing gaan we even uit van een huidige standaard situatie met 16 gasontladingslampen boven een hockeyveld.
Branduren: 750 uur per jaar – Totale verbruik gasontladingslampen: 27.600 kWh per jaar
Branduren: 750 uur per jaar – Totale verbruik LED hockey verlichting: 10.800 kWh per jaar
Besparing op energie: 16.800 kWh – Bij € 0,10 per kWh is de jaarlijkse besparing 1680 euro per jaar
Besparing op onderhoud: 600 euro p.j.
Besparing door verlagen ampère: 500 euro p.j.
De totale besparing door een overstap op LED verlichting te doen is dan 2780 euro per jaar

Kosten aanschaf LED verlichting: Materiaal: +/- 22.800 euro. Installatiekosten: +/- 2200 euro = 25.000 euro (incl BTW 30.250 euro)
Subsidie voor een vereniging die BTW niet kan terugvorderen: 30% over materiaalkosten incl. BTW: 8415
Netto investeringsbedrag: 30.250 – 8415 = 21.835
Terugverdientijd LED verlichting op één hockeyveld: 21.835 / 2780 = 7,8 jaar
We hebben ook een uitgebreide berekening gemaakt voor de terugverdientijd als sportstichting.

Een nog grotere besparing en snellere terugverdientijd wordt behaald wanneer een overstap naar LED verlichting wordt gedaan op een natuurlijk vervangingsmoment. Dat is het moment waarop de oude verlichting feitelijk is afgeschreven en vervangen zou moeten worden.

Welk LED armatuur is geschikt?

Advies is om LED armaturen van AAA-Lux, Lumosa of Philips te gebruiken. Deze merken hebben tot nu toe bewezen over de juiste lichthoeveelheid en kwaliteit te beschikken om een hockeyveld op lange termijn goed te kunnen verlichten. Let bij de Philips OptiVision op dat de aanschafkosten en het stroomverbruik hoger zijn. Philips gebruikt namelijk geen 12 maar 16 LED armaturen om een hockeyveld van 250 lux te voorzien.

Het besturingssysteem

Een belangrijk onderwerp waar vaak niet direct over wordt nagedacht gaat over het besturingssysteem voor LED hockey verlichting. Ieder merk LED sportverlichting heeft een eigen systeem ontwikkeld voor het dimmen en sturen van verlichting, hieronder ‘lichten’ we ze kort toe.

Lumosa Touch: Besturing via een knoppenkast in meterruimte of via app. Een handig en zeer eenvoudig systeem dat dimmen en verbruik bijhouden mogelijk maakt. Systeem werkt via het bestaande lichtnet
AAA-Lux LEDxLink: Besturing via een knoppenkast op de mast of in de meterruimte. Tevens is er een mogelijkheid voor besturing via een industrieel tablet en app. Efficiënt en eenvoudig systeem via de bestaande licht
Philips Perfect Play: Het Perfect Play systeem van Philips is een wat ingewikkelder systeem dat wel erg stabiel is. Een nadeel is dat de installatie veel aanpassingen in de meterruimte vergt en dus een prijskaartje met zich mee brengt. Philips biedt ook de mogelijkheid tot DALI dimming, een erg stabiel systeem zonder storingen. Aparte DALI grondkabel is nodig.

Conclusie

De lichteisen vanuit de KNHB en NSvV zijn hoog en niet ieder type LED sportveldverlichting is geschikt. Professioneel lichtadvies en lichtberekeningen maken deel uit van een offerteaanvraag. Goede LED hockeyveld verlichting vraagt om een investering maar verdient zichzelf weer terug. Vindt een deskundige partner voor het verlichten van uw hockeyveld.

Direct informatie