LED sportverlichting en al haar voordelen

LED sportverlichting is al een aantal jaren een logisch alternatief voor hogedruk sportlampen. Dat komt omdat LED sportverlichting toepasbaar is op ieder sportveld en een aantal belangrijke voordelen met zich mee brengt ten opzichte van conventionele sportverlichting.

Hier ziet u 10 redenen waarom LED verlichting boven het sportveld straks de normaalste zaak van de wereld is.

besparing stroomverbruik led sportverlichting1. De energie besparing met LED sportverlichting

Met LED sportverlichting is het mogelijk om tot ongeveer 60% aan energie te besparen. Als we het hebben over hoge wattages (zoals boven sportvelden) dan is de reguliere besparing ongeveer 45%. Een standaard 2000 watt metaalhalogeendamp lamp verbruikt inclusief de voorschakelapparatuur ongeveer 2300 watt.

Een vergelijkbare LED sportlamp verbruikt ongeveer 1400 watt. De VSA kan worden verwijderd zodat de totale besparing uit komt op 900 watt per lamp. Dit betekend een directe verlaging van de stroomkosten en dus een voordeel voor de verenigingskas.

Een besparingsvoorbeeld ziet u op onze pagina over sportveldverlichting.

2.     Lichtkwaliteit

Traditionele sportverlichting heeft waardes in Kelvin van 3000K tot ongeveer 4000K. Die waarde bepaald de lichtkleur. Hoe hoger de waarde in Kelvin hoe witter het licht is.

LED sportverlichting komt in varianten tot 7000K (Kelvin). Dat is helder wit licht en heeft een aantal voordelen zoals een hogere luxwaarde. Dat is één van de redenen waardoor er meer licht op het veld is.

Nog een voordeel van het wittere licht is dat het als prettig wordt ervaren tijdens het sporten. Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt zelfs dat sportprestaties kunnen toenemen in dergelijk wit licht. In het verlengde daarvan ligt het volgende voordeel over strooilicht.

3.     Geen strooilicht

We kennen geen enkele sportvereniging die tot doel heeft om omgeving en omwonenden tot last te zijn. Dat is maar goed ook, maar helaas gebeurt het onbedoeld wel. We hebben het over strooilicht, en lichtvervuiling als gevolg.

Uit conventionele armaturen komt een grote hoeveelheid ‘ongecontroleerd licht’ dat ver kan uitstralen. We spreken met vele clubs die hierdoor in conflict zijn geraakt met omwonenden, soms tot rechtszaken en dwangsommen aan toe. Praktijkvoorbeelden wijzen uit dat LED uitkomst biedt in dergelijke situaties.

LED sportverlichting kent weinig tot geen strooilicht omdat de verschillende lichtbundels naar beneden zijn gericht. Omdat LED verlichting zo goed te sturen is kent het vrijwel geen strooilicht.

subsidie led sportverlichting4.     Subsidiemogelijkheden

Door het duurzame karakter van LED sportverlichting is het mogelijk om in aanmerking te komen voor subsidie. Voor de jaarlijks terugkerende EDS (subsidie voor  Energiebesparing en Duurzame maatregelen t.b.v. Sportaccommodaties) zijn wel wat voorwaarden. Houdt bijvoorbeeld rekening dat u als vereniging aangesloten moet zijn bij NOC*NSF.

Omdat er een besparing in energie plaatsvindt zijn er meerdere partijen (zoals bijvoorbeeld gemeentes) die soms renteloos willen voorfinancieren. Hoe betaald u dat dan terug? Uit de energiebesparing. Ook Crowdfunding kan een oplossing zijn. We schreven al eerder over financieringsmethodes van LED sportverlichting.

5.     LED sportverlichting is eenvoudig te installeren

Vaak kan vervanging 1 op 1 plaatsvinden. De bestaande mast kan in de meeste gevallen worden gebruikt. Zo ook de bekabeling en de eventueel aanwezige mastbeugels. Het oude armatuur gaat er af en het nieuwe LED armatuur kan er op.

Afhankelijk van het type LED armatuur wordt de LED driver op het armatuur of in de mast geplaatst. De bestaande voorschakel apparatuur wordt verwijderd, die is namelijk niet meer benodigd.

Indien gebruik gemaakt gaat worden van een actief besturingssysteem en dimfunctie dan kan dit eenvoudig in de huidige meterruimte worden geïnstalleerd.

sportverlichting lichtmast lampen aan6.     Weinig onderhoud

LED sportverlichting kent vrijwel geen onderhouds- en vervangingskosten voor een lange periode. Onderhoudswerkzaamheden aan lichtmasten, meterruimte en bekabeling blijven natuurlijk wel doorlopen maar de frequentie kan naar beneden aangepast worden.

Conventionele lichtbronnen moeten per 2 á 3 jaar vervangen worden om de lichtkwaliteit op orde te houden. Ook het oude armatuur moet worden gereinigd om dezelfde reden. Dat hoeft niet meer met LED sportverlichting, daardoor is er een extra besparing op de kosten.

7.     Levensduur

De traditionele metaalhalogeendamp gaat over het algemeen niet lang mee. Dat komt omdat de lamp gebruik maakt van verbranding om in hogere energietoestand (en zodoende tot licht) te komen. Daardoor treed het verouderingsproces sneller in werking en wordt de lichtkwaliteit minder.

LED sportverlichting maakt gebruik van LED chips die nauwkeurig door machines worden geponst. Dit proces is geoptimaliseerd, altijd hetzelfde en vrijwel foutloos. Daarom is de kwaliteit van de LED constant en consistent. De lichtkwaliteit van LED sportverlichting blijft tot wel 100.000 branduren behouden. Met normaal gebruik is dat tot wel 20 jaar

8.     Direct gebruiken

Klik aan, en sporten maar! Zo simpel is dat met LED, geen opwarmtijd en geen pieken in het meer stroomverbruik. U kunt direct van de volle lichtsterkte gebruik maken.

Schakelt iemand per ongeluk een verkeerde serie lampen uit? Geen probleem. Omdat er ook geen afkoeltijd is kan de schakelaar direct weer om en de verlichting aan.

Smartphone bediening sportveld verlichting9.     Dimbaar en efficiënt

Met LED is de lichthoeveelheid aanpasbaar wanneer de behoefte daar naar is. Schakel moeiteloos over van trainingsverlichting naar wedstrijdverlichting en andersom.

Met bijgeleverde mogelijkheden zoals een verbruiksmonitor en bediening op smartphone en tablet wordt energie besparen gewoon leuk. Bij actief gebruik van de dimbare mogelijkheden is er vanzelfsprekend ook meer energiebesparing.

10. LED sportverlichting is aardig voor onze aardbodem

Bij een lager energieverbruik is er minder CO2 uitstoot, zo simpel is dat. We kunnen bespaart blijven van tonnen CO2 uitstoot per jaar door over te stappen op LED sportverlichting.

Omdat een LED sportarmatuur zo lang meegaat geeft dit meer duurzame voordelen. Bij een vervanging eens in de 20 jaar spaart dit wel tot 8 conventionele hogedruk lampen uit. Dat is dus 8 keer minder productietijd en 8 keer minder rommel.

De productie van LED verlichting is erg efficiënt en zoals gezegd vrijwel foutloos. Daarom is er minder verspilling en minder CO2 uitstoot bij het productieproces.

Kortom, u doet dus niet alleen de sportvereniging een plezier door geld te besparen, maar ook uw (klein)kinderen door het milieu te besparen.

 

Overtuigd? Deel het artikel gerust!
Meer vragen? Neem snel contact op