LED verlichting voor voetbalvelden – 10 vragen beantwoord

voetbalveld verlichting, mastverlichting, sportverlichtingLED voetbal verlichting is in opkomst. Heeft u momenteel ook te maken met strooilicht waar de omgeving last van heeft? Zijn er veel kosten voor onderhoud en vervanging van de huidige verlichting? Dat hoeft niet meer met LED verlichting voor voetbalvelden. Hier leest u de 10 meest gestelde vragen over het vervangen van de huidige verlichting naar LED voetbalverlichting.

1. Welk type licht is nodig voor ons voetbalveld?

Indien u nog de 1000 of 2000 watt natrium of radium sportlampen gebruikt dan weet u dat de lichtkwaliteit niet altijd optimaal is. Na verloop van tijd ontstaan er donkere plekken op het veld en wordt het licht minder helder. LED voetbalverlichting kent een wittere en heldere kleur rond de 5000K of 6000K (Kelvin) die een hoge gelijkmatigheid kent.

De hogere lichtwaarde van 6000K heeft ook de voorkeur bij de meeste sporters. Onderzoek van de TU Delft heeft uitgewezen dat sportprestaties bij deze lichtkleur hoger zijn dan onder conventioneel licht.

2. Wat is de terugverdientijd?

De terugverdientijd van LED voetbalverlichting is te berekenen door te rekenen met de volgende grootheden:

  • Kosten aanschaf
  • Subsidiepercentage
  • Jaarlijkse branduren
  • Jaarlijkse besparing in wattage
  • Stroomkosten

Ook onderhouds- en vervangingskosten en het aankoopbedrag van de oude hogedruk natrium lampen moet worden meegenomen. We hebben een tool ontwikkeld om eenvoudig de terugverdientijd per project te berekenen. Voor een gemiddeld wedstrijdveld is de terugverdientijd ongeveer 6 jaar.

3. Wat kost LED voetbalverlichting?

De kosten zijn afhankelijk van de lichtbehoefte en het type LED armatuur dat wordt aangeschaft. Natuurlijk spelen zaken als installatie en advies ook een rol. Goed advies kan geld besparen doordat een subsidieaanvraag makkelijker verloopt. Onlangs hebben we geschreven over de prijzen voor LED sportveldverlichting. Meer weten over de prijzen voor LED voetbalverlichting? Vraag dan eenvoudig een offerte aan.

4. Wat zijn de voordelen van LED voetbalverlichting?

Er zijn vele voordelen te benoemen maar dit zijn de 5 belangrijkste voordelen van LED sportveldverlichting.

  • Energiebesparing: Tot wel 65% besparing is mogelijk
  • Levensduur: LED gaat 20 jaar mee, conventionele hogedruk lampen worden in die tijd maar liefst 8 keer vervangen
  • Onderhoudsvriendelijk: Geen tot weinig schoonmaak en onderhoudskosten
  • Lichtkwaliteit: Sporten onder LED is bewezen
  • Subsidie is mogelijk

5. Hoe werkt dat met installatie?

LED voetbalverlichting kan eenvoudig worden geïnstalleerd. In principe kan het oude armatuur er af en de nieuwe er op zonder gedoe. De huidige stroomvoorziening kan worden gebruikt zonder aanpassingen boven in de mast of in de meterruimte. Veelal wordt de voorschakelapparatuur in de lichtmasten verwijderd of omgeleid. Ook kan de 400V aansluiting zonder problemen blijven worden gebruikt.

Wij begrijpen goed dat u als voetbalclub of vereniging sponsoren heeft, daar zitten altijd wel installateurs tussen die u graag een opdracht gunt. Mastverlichting heeft een aantal vaste installateurs maar we werken ook graag met u samen om tot een oplossing te komen met een sponsor waar u niet omheen wilt.

6. Kan LED op de bestaande lichtmasten?

Ja, dat kan. Afhankelijk van het nieuwe LED armatuur kan de huidige mastbeugel worden gebruikt. Zelfs de slotbout waarmee het huidige armatuur vast zit kan opnieuw worden gebruikt. Voetbalverlichting hangt op de meeste voetbalvelden op 15 of 18 meter hoogte. Voor LED voetbalverlichting zijn deze hoogtes prima te behalen.

7. Welk wattage moeten we hebben?

Boven de meeste voetbalvelden hangen 2000 watt HI-T schijnwerpers van Philips of Osram. Inclusief starter en voorschakelapparatuur is het verbruik ongeveer 2300 watt per lamp. In ieder armatuur hangt er 1. Per mast hangen er 1,2 of soms zelfs 3 armaturen. Voor de meeste voetbalvelden betekend dit dat er 8, 12 of 16 van deze energie-slurpers hangen. Een 2000 Watt lamp kan vervangen worden door een 1000 tot 1400 watt LED armatuur voor voetbalverlichting.

Kanttekening: Het wattage is niet direct relevant. Wel is de lumen/watt verhouding een duidelijkere graadmeter. Hoe veel lumen/watt (de hoeveelheid licht per watt) laat hoe veel licht u heeft t.o.v. verbruik. Laat u zich niet misleiden, garantie, kwaliteit van de behuizing en drivers zeggen meer over de kwaliteit van een LED sportlamp. De meeste LED sportlampen zijn ook te dimmen, dat maakt ze energiezuiniger.

8. Is er subsidie op voetbalverlichting?

Ook als vereniging aangesloten bij NOC*NSF kunt u gebruik maken van subsidie op nieuwe LED voetbalverlichting. De subsidieregeling loopt tot 2020, jaarlijks wordt er een budget beschikbaar gesteld om LED voetbalverlichting mogelijk te maken. Afgelopen jaar was dat 6 miljoen. De verwachting voor 2018 is dat het subsidiebedrag hoger gaat worden.

9. Aan welke lichtnormen moeten we voldoen?

De lichtnormen voor voetbal zijn als volgt:

Voor een voetbal trainingsveld: gelijk aan of meer dan 75 lux
Voor een voetbal wedstrijdveld: gelijk aan of meer dan 120 lux (standaard competitie)

10. Goed advies over LED voetbalverlichting, waar halen we dat vandaan?

Het juiste advies voor het aanschaffen van LED voetbalverlichting is erg belangrijk. De perfecte samenstelling van licht, de juiste installatie en onderhoud zijn belangrijk. Daarbij is het prettig om een partner te hebben die een totaalgarantie voor het gele project afgeeft. Mastverlichting.com is zo’n partner die tijdens dit traject volledig ontzorgt. We kunnen u bijvoorbeeld ook begeleiden bij een subsidieaanvraag.

Contact