terugverdientijd LED verlichting

Alles over de terugverdientijd van LED sportveld verlichting

U overweegt als sportvereniging of sportstichting over te stappen op LED sportveld verlichting en vraagt zich af of dat rendabel is. Het is waarschijnlijk de eerste en ook direct de meest belangrijke vraag die u zich zult moet stellen.

Is het zinvol om over te stappen op LED? En zo niet, wanneer dan wel? Met deze vragen bent u op de juiste pagina belandt, hier leest u namelijk alles over de terugverdientijd van LED sportverlichting.

Terugverdientijd van LED sportveld verlichting, hoe werkt dat?

We houden rekening met een aantal gegevens om de terugverdientijd te berekenen. Het eerste waar we dan aan denken is de energiebesparing, maar dat is lang niet alles. Kijk hier maar eens met welke grootheden we rekening houden als het gaat om de terugverdientijd:

  • Aanschafkosten van LED sportverlichting
  • Besparing van wattage in vergelijking met de huidige verlichting
  • Huidige energiekosten
  • Jaarlijkse hoeveelheid branduren
  • Subsidieregelingen
  • Onderhoud- en vervangingskosten huidige, en LED verlichting

Wat is de LED verlichting terugverdientijd voor mijn sportclub?

We hebben een handige terugverdientijd tool gemaakt waarmee u dit zelf kunt berekenen. Met deze terugverdientijd berekening kunt u zelf snel een inschatting maken van de terugverdientijd van LED sportveldverlichting op uw sportcomplex. Alle oranje velden moeten ingevuld worden. Om u een inschatting te geven van de hoeveelheid branduren is 500 een gemiddelde. Bij een tennisclub met all weather banen en bij hockey ligt dit vaak wat hoger. Bij voetbal is het gemiddelde aantal branduren per jaar soms wat lager als er alleen op natuurgras wordt gespeeld.

Belangrijk detail bij de berekening van de terugverdientijd is dat er gerekend is met trainingsverlichting. Wedstrijdverlichting komt immers minder vaak voor.

Heeft u een investeringsbedrag nodig? Binnen 2 dagen heeft u van ons een offerte, neem dan even contact op. Ook kunt u met gemiddeld € 2100 ,- per LED armatuur rekenen.

Natuurlijk kunt u ook onderstaande stappen volgen en zelf de rekensom maken.

  1. Bereken het totale verbruikswattage van uw huidige verlichting

    Een standaard gasontladingslamp verbruikt 2000 watt en gebruikt voorschakelapparaten van 300 watt per stuk. Stel dat u 16 lampen op uw veld heeft zoals bij de meeste voetbalvelden en hockeyvelden. Dan is het totale verbruik 16×2300 watt = 36.800

  2. Bereken het verbruikswattage van nieuwe LED verlichting

    Deze berekening is niet voor alle situaties hetzelfde. Voor tennis is de vervanging meestal 1 op 1. Voor voetbal en hockey kunnen 16 conventionele armaturen vaak worden vervangen door 12 LED armaturen. Een LED armatuur verbruikt gemiddeld 1250 watt in maximaal verbruik.

  3. De besparing in wattage

    De besparing is het totale huidige verbruikswattage minus het nieuwe verbruikswattage met LED verlichting. In bovenstaand voorbeeld is dat 36.800 watt minus 12×1250 watt = 21.800 watt.

  4. Branduren

    Hoeveel branduren hebben de lampen per jaar? Gemiddeld zijn dat er ongeveer 700 maar dat is wel erg afhankelijk van de sport. U kunt natuurlijk ook 80% van het totale verbruik nemen (20% wordt aan het clubgebouw toegekend) en dat delen door het totaalverbruik.

  5. De besparing in kWh

    Deze berekend u door de hoeveelheid branduren te vermeerderen met de besparing en vervolgens te delen door 1000. In dit voorbeeld 700×21.800 (wattage) / 1000 is 15.260 kWh

  6. De besparing in Euro

    Neem het kilowattuur tarief en vermeerder dat met het aantal kWh. De prijs per kilowattuur kunt u eenvoudig op de jaarnota van de energieleverancier vinden. Tevens kunt u dan ook controleren of het totaalbedrag van deze berekening overeen komt met het totaalbedrag dat u aan uw energieleverancier betaald. Houdt daarbij rekening met de hoeveelheid stroom dat nodig is voor het clubgebouw.

  7. Subsidie op materiaalkosten

De te verkrijgen subsidie is 15% over het bedrag excl. BTW (als stichting, want dan kunt u vaak BTW terugvorderen) of 30% over het bedrag inclusief BTW (als vereniging, want dan kunt u de BTW niet terugvorderen).
Voorbeeld vereniging: Bij een aanschaf van 24.200 euro (incl. BTW) materiaalkosten is de te verkrijgen subsidie: 7260 euro. De totale investering is dan 24.200-7260 = 16.940 euro.
Voorbeeld stichting: Bij aanschaf van 20.000 euro (excl. BTW) materiaalkosten is de te verkrijgen subsidie: 3000 euro. De totale investering is dan 20.000-3000 = 17.000 euro.

  1. Installatiekosten

De installatiekosten zijn niet subsidiabel. De installatiekosten van (stel) 1500 euro moeten hier dus nog wel bij opgeteld worden. Hier volgen de totale investeringen voor vereniging en stichting.
Voorbeeld vereniging: Installatiekosten van 1815 euro (incl. BTW) + 16.940 euro = 18.755 euro.
Voorbeeld stichting: Installatiekosten van 1500 euro (excl. BTW) + 17.000 euro = 18.500 euro.

  1. Ampère en onderhoud

    Doorgaans kan de stroomaansluiting worden verlaagd, dat zorgt voor een verlaging van de jaarlijkse kosten. Gaat u van een grootverbruik naar een middel- of kleinverbruik dan scheelt dat zo maar eens 500 euro per jaar. Afhankelijk per club kan dat meer of minder zijn. We houden 500 euro aan als gemiddelde.
    De onderhoudskosten van LED verlichting zijn een stuk lager. Gemiddeld zo’n 800 euro per veld per jaar. Totaal scheelt dit dus 800+500 = 1300 euro per jaar na een overstap op LED.

  2. De terugverdientijd en de totalen investering

    Voor het gemak hebben we de gegevens van de vereniging genomen om de terugverdientijd door te rekenen. Daarbij houden we rekening met een kilowattuurtarief van 0,20 euro per kWh. We krijgen de terugverdientijd door de totale investering te delen door de jaarlijkse besparing. Dat maakt de volgende berekening:
    Besparing op stroom (15.260×0.20) = 3052 euro plus de besparing op Ampère en onderhoud 1300 euro = 4352
    Totale investering: 18.755 / 4352 = 4,3 jaar

Wat als uw terugverdientijd te lang is?

Na het berekenen van uw terugverdientijd kan het zijn dat deze onacceptabel lang is. Dat zou kunnen omdat u bijvoorbeeld niet in aanmerking komt voor subsidie of erg weinig branduren heeft. Ook kan er een verschil ontstaan omdat er momenteel geen onderhoudskosten zijn of omdat er bijvoorbeeld nog überhaupt geen verlichting hangt.

Wat kunt u in dat geval doen? Simpel, kijk naar de andere voordelen die LED biedt t.o.v. de huidige verlichting. Dat kan bijvoorbeeld de lichtopbrengst zijn, met LED is er namelijk meer én beter licht. Ook het bedieningsgemak (direct in- en uitschakelen) is een belangrijk voordeel van LED verlichting. Vergeet natuurlijk het milieuaspect niet, want u kunt met LED enorme hoeveelheden CO2 uitstoot reduceren. Op een standaard voetbalveld is dat al snel een half ton per jaar.

De terugverdientijd snel voor u berekend

Snel uw terugverdientijd bij een overstap naar LED sportveld verlichting weten? Geen probleem. Die berekenen we ook voor u, neem gerust contact op.